Прокурори искат Facebook да ограничи антиваксърите

Дванадесет американски щатски прокурори поискаха в сряда Facebook и Twitter да предприемат по-решителни действия

Прокурори искат Facebook да ограничи антиваксърите | StandartNews.com

Дванадесет американски щатски прокурори поискаха в сряда Facebook и Twitter да предприемат по-решителни действия за спиране на разпространението на невярна информация за ваксините срещу COVID-19 в сайтовете на социалните медии, съобщи АФП.

В писмо, изпратено до шефа на Facebook Марк Зукърбърг и шефа на Twitter Джак Дорси, щатските прокурори настояват сайтовете да премахнат акаунти, принадлежащи на видни "антиваксъри". "Хората и групите, които разпространяват фалшиви новини и заблуждават американците относно безопасността на коронавирусните ваксини, застрашават здравето на нашите общности, забавяйки напредъка в защитата на нашите жители от вируса и подкопавайки икономическото възстановяване в нашите щати", пишат прокурорите, цитирани от БГНЕС.

В писмото, подписано от прокурора на Ню Йорк Летиция Джеймс, се цитират данни от Центъра за противодействие на дигиталната омраза, според който има 59 милиона абонати на акаунти срещу ваксини във Facebook, Instagram, Twitter и YouTube. Отбелязва се още, че изследователските групи изчисляват, че 12 акаунта са отговорни за 65 процента от антиваксинното съдържание във Facebook, Instagram и Twitter. Прокурорите разкритикуваха Facebook, че мрежата не е приложила етикети за дезинформация на страници и групи, създадени от активисти антиваксъри. Обръщението дойде преди дългоочакваното изслушване в Конгреса в четвъртък, на което Зукърбърг, Дорси и шефът на Google Сундар Пичай ще бъдат подложени на тежък разговор за дезинформацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай