Проблем - Pfizer бави доставките?

Има предупреждение от страна на производителя

Проблем - Pfizer бави доставките? | StandartNews.com

За възможни забавяния в доставките на ваксината срещу COVID-19 предупредиха от германската компания Biontex, която работи усилено с партньора си Pfizer да увеличи производството й, предаде Ройтерс.

Доставките на ваксината на Бионтех и Pfizer в ЕС се извършват по-бавно заради по-късното й одобряване от здравния регулатор на съюза и малкия обем на подадената от Брюксел поръчка.

Забавянията предизвикаха тревога в Германия, където няколко провинции бяха принудени временно да затворят ваксинационните си центрове броени дни след началото на масовата ваксинация на 27 декември.

"В момента нещата не изглеждат добре. Появява се дупка поради липса на други одобрени ваксини и ние трябва да я запълним с нашата ваксина", каза директорът на "Pfizer" Угур Шахин в интервю за "Шпигел".

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината на "Moderna" на 6 януари. Германският здравен министър Йенс Шпан я прикани да одобри и ваксината на "AstraZeneka", която Великобритания одобри тази седмица.

Както Шахин, така и съпругата му Йозлем Тюреджи, която е съосновател и директор по медицинските въпроси на "Pfizer", разкритикуваха решението на ЕС да поръча редица различни ваксини с очакването, че всички те ще бъдат скоро одобрени.

"В някакъв момент стана ясно, че няма да е възможно да доставяме ваксината толкова бързо. Тогава вече беше твърде късно да се правят допълнителни поръчки", каза Тюреджи в същото интервю.

"Biontex" планира да изгради нова производствена линия в германския град Марбург, която може да осигури 250 милиона дози от ваксината в първата половина на годината, каза Шахин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай