Пристанището Кале готово за Брекзит

Очаква се първите тежкотоварни камиони, които се превозват с ферибот, да са на пристанището на 1 януари

Пристанището Кале готово за Брекзит | StandartNews.com

Пристанището Кале в Северна Франция е готово за Брекзит, няколко часа преди официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС, а ръководството му заяви днес, че е спокойно въпреки опасността от задръстване на трафика през Ламанша, предаде Франс прес.

Смятаме, че сме предвидили всичко, изградихме паркинги, инвестирахме 13 милиона евро, работихме с митницата, установихме интелигентна граница, подчерта шефът на пристанището Жан-Марк Пюисесо.

Съжаляваме за Брекзит, но не се страхуваме от него. Спокойни сме, тъй като имахме три години, за да усъвършенстваме подготовката за това излизане от ЕС на Великобритания, каза пред АФП Пюисесо.

Ако всеки превозвач спазва митническите декларации, няма никаква причина нещата да вървят трудно, добави той

Очаква се първите тежкотоварни камиони, които подлежат на новите процедури и се превозват с ферибот, да са на пристанището в Кале на 1 януари след първите преминавания през тунела през нощта.

Въз основа на предварително попълнените декларации в интернет и анализ на рисковете, митническите власти ще дадат на водачите, при пристигането им във Франция, зелена светлина да продължат пътя си в страната или оранжева светлина, за да ги спрат.

На въпрос за опасност от нови тапи, след като хиляди камиони бяха блокирани на магистралата в средата на декември, президентът на френското пристанище увери, че няма да има задръствания през януари.

Британците се запасиха толкова, че неизбежно ще внасят по-малко през януари, който традиционно е по-спокоен месец, с по малка активност. Това ще ни позволи да приложим спокойно всичко, което сме подготвили и да коригираме евентуални детайли, които не сме предвидили, отбеляза той.

Към днешна дата 70 процента от търговския обмен между Великобритания и ЕС преминава през Кале и Дюнкерк. Средно 60 000 пътници и 12 000 камиона преминават транзитно оттам всеки ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай