При наводнения в Северна Корея загинаха над 76 души, още толкова са изчезнали

При наводнения в Северна Корея загинаха над 76 души, още толкова са изчезнали | StandartNews.com

При тежки наводнения в Северна Корея са загинали най-малко 76 души и още толкова са изчезнали. Хиляди хора са оставени без подслон, съобщи Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец от Женева, цитирана от Ройтерс.

Поройните дъждове през последните дни са предизвикали големи наводнения и земни свличания в по-ниско разположени райони на страната, разрушавайки над 800 сгради, включително училища, болници и домове, се казва в съобщението.

Доброволци от Националния Червен кръст на страната са се включили в спасителни и издирвателни операции в провинциите Северен Хвангха и Южен Хвангха. Валежите са започнали на 28 август. Много от жертвите и изчезналите са деца.

На много места бедстващите имат нужда от медицински грижи, подслон, храна, питейна вода и тоалетни, каза Джон Флеминг от офиса на Червения кръст в КНДР. Само преди месец Червеният кръст предупреди, че поради горещата вълна и сушата в Северна Корея реколтата от ориз, пшеница и други култури загива по полето с " катастрофален ефект", изправяйки страната пред тежка продоволствена криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай