Преместиха Ел Чапо в най-гадния затвор

Ще лежи в единочка в "Супермакс", ще вижда до края на дните си само небето през един прозорец

Преместиха Ел Чапо в най-гадния затвор | StandartNews.com
  • Ще лежи в единочка в "Супермакс", ще вижда до края на дните си само небето през един прозорец

Мексиканският наркобарон Ел Чапо бе преместен в най-гадния затвор в света – строго охранявания "Супермакс" в американския щат Колорадо, откъдето никой досега не е успял да избяга, предаде Ройтерс. Агенция се позова ва изявление на Американското управление на затворите.
Хоакин Гусман ще лежи в "Супермакс" до края на дните си, след като в сряда беше осъден на доживотен затвор, посочва Франс прес. Подобно на другите затворници, Ел Чапо най-вероятно вероятно ще прекарва по 23 часа в денонощието в единична килия с прозорец, висок около метър, през който може да вижда само небето.

Наркобаронът ще може да гледа телевизия в килията си, както и да ходи на религиозна служба или да участва в образователни програми. Специални рестрикции гарантират, че затворниците не могат да упражняват влияние или да отправят заплахи извън стените на затвора. Затворниците могат да се движат само с охрана, а преброяването им се извършва поне шест пъти дневно.

Федерален съд в Бруклин постанови тежката присъда, след като босът на наркокартела "Синалоа", един от най-големите и жестоките в Мексико, беше признат за виновен по обвинения в наркотрафик, отвличания, изтезания и убийства.

Преди да бъде заловен през 2016 г., Гусман успя на два пъти да избяга от затвори с най-високо равнище на сигурност в Мексико.

Адвокатът на Ел Чапо Джефри Лихтман поиска от съдия Брайън Когън клиентът му да остане още 60 дни в предварителния арест (където се намираше от екстрадирането си през януари 2017 г.), докато приключи официалната процедура по обжалване на присъдата му. Съдията първоначално се съгласи, но в крайна сметка управлението на затворите реши Гусман да бъде прехвърлен в затвора още вчера.

Наричан "Алкатрас на Скалистите планини", "Супермакс" е смятан за най-сигурният затвор в САЩ. В него са лежали или се намират редица известни затворници, като Тери Никълс - съучастник в атентата в Оклахома сити през 1995 г., французина Закариас Мусауи, участвал в подготовката на атентатите от 11 септември 2001 г., и атентатора от Бостънския маратон Джохар Царнаев.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай