Преди 12 дни предупредили за атака в Шри Ланка

290 са жертвите според последните информации на агенциите

Преди 12 дни предупредили за атака в Шри Ланка | StandartNews.com

Шри Ланка е имала информация за готвени атаки цели 12 дни преди неделните взривове, съобщи информиран източник от полицията на страната, цитиран от CNN. Записка за евентуални нападения с дата 11 април е била подписана от заместник-генералния директор на полицията.

Министърът на телекомуникациите на страната публикува в Туитър снимка на бележката.

"Някои служители на разузнавателните служби са били наясно с това. Затова смятам, че е имало забавяне в действията. Трябва да бъдат предприети сериозни действия за да се установи, защо това предупреждение е било игнорирано“, написа министърът.

В записката, адресирана до няколко силови ведомства се казва, че от външна разузнавателна служба е получена информация за подготвян план за самоубийствени нападения и се препоръчва да бъдат взети специални мерки за сигурност.

Министър-председателят на Шри Ланка призна, че не е знаел за предупреждението и заяви, че тепърва ще се изяснява защо то не е стигнало до него и кой е отговорен за пропуска.

Броят на жертвите на осемте взрива в Шри Ланка се увеличи до 290 души, съобщи Би Би Си днес сутринта. Близо 500 души са ранени. 

Основна цел на атаките бяха християнски общности, и по-специално католиците, които са по-голямата част от изповядващите християнството в Шри Ланка. Над 70% от 22-милионното население на Шри Ланка изповядва будизма, 12,6% - индуизма, мюсюлманите са 9,7% от населението, както и 1,5 милиона християни, повечето от тях католици.

По последни данни сред жертвите са граждани на Дания, Япония, Пакистан, Мароко, Индия, Бангладеш, Китай, Холандия, САЩ, Турция и Великобритания.

Властите в Шри Ланка вече са задържали 13 души, заподозрени за съучастие. Полицията е открила и камион, който може би е бил използван при атаките.

Според местния вестник “Daily Mirror”, който цитира източник от полицията близък до разследването, взривовете може би са дело на терористи-камикадзе. До момента националността на заподозрените за участие в бомбените взривове не е известна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай