Правят европейска операционна система за Хуауей?

Хуауей загатнаха още през март, че може да започнат разработката на своя собствена операционна система

Правят европейска операционна система за Хуауей? | StandartNews.com

Търговското министерство на САЩ създаде временен общ лиценз, с който възстановява възможността на "Хуауей" да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията. Това обаче няма да реши проблемите на потребителите на смартфони и други мобилни устройства на компанията, която загубва правата от „Гугъл“ да ползва системата „Андроид“.

„Хуауей“ има известен запас от американски чипове, технологии и лиценз за устройствата, ползващи операционната система „Андроид“ на „Гугъл“, но проблемът е оттук-нататък как компанията ще развива своите европейски и световни пазари.

От фирмата-производител загатнаха още през март, тъй като тази забрана бе очаквана, че може да започнат разработката на своя собствена операционна система – алтернативна на „Андроид“ на „Гугъл“. Или пък използвайки отворения код на „Андроид“ да използват приложения, които не са на „Гугъл“ – т.е. не Play Store например.

Преди няколко месеца е обсъждано партньорство с френски стартъп, който да предостави алтернативна интернет търсачка, а финландска компания говори дори за разработването на европейска операционна система, която да бъде приложена в тези следващи модели телефони.

Нормално е потребителите, включително в България, да изпитват притеснения за бъдещето използване на своите „Хуауей“ мобилни устройства по отношение на услугите на „Гугъл“ след ограниченията, които обяви американската компания, заяви пред БНР Мариана Трифонова от Института за икономическа политика.

В България „Хуауей“ регистрира много бързо покачване на пазарния дял, а и в Европа, в резултат на което българските и европейските потребители ще бъдат неблагоприятно засегнати, каза Трифонова.

В същото време тя отбеляза, че решението на Министерството на търговията на САЩ, което издаде 90-дневен лиценз, позволяващ на „Хуауей“ да обслужва мрежите и обновява програмното обезпечение на мобилните ѝ устройства, цели смекчаване на негативните ефекти върху потребителите и компаниите, използващи технологии на китайския гигант.

„Моето разбиране е, че към този момент, устройствата, които са закупени, ще функционират и ще продължат ъпдейтите (на софтуера – бел.ред.). Проблемът е по-скоро по отношение на новите устройства, които предстои да навлязат на пазара“, посочи Трифонова.

Трифонова се съгласи, че проблемите на „Хуауей“ са само част от продължаващия търговски спор между САЩ и Китай.

„Съвсем естествено е той да се прехвърли на технологичното поле… както при повечето търговски спорове в един глобализиран свят, губещите са много. И в този случай целият свят ще бъде засегнат по един или друг начин негативно, включително потребителите в Европа“, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай