Злополука подпалила Нотр Дам

Елементарна небрежност може да е причината

Злополука подпалила Нотр Дам | StandartNews.com
  • Прокурорът на Париж води следствието

Злополука. Това е най-вероятната причина за пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“, избухнал на 15 април. Той е непредумишлен, заяви прокурорът на френската столица Реми Ейтз днес.

„Нищо не свидетелства за предумишлен акт“, цитира думите му ТАСС.

Ейтз е пристигнал на мястото на произшествието и лично оглавява следствените действия, в които участват 50 сътрудници на прокуратурата. Сега се разпитват свидетели. На мястото на възникването на пожара са се намирали около 15 работници.

Пожарът е угасен едва сутринта на 16 април. Най-малко 10 години се предполага, че ще бъдат необходими за възстановяване на катедралата. Президентът на Русия Владимир Путин в телеграма до Емануел Макрон изразява съчувствието си към френския народ и предлага помощта на най-добрите руски специалисти. Елементарна небрежност може да е станала причина за пожара – основата на шпила е дървена, а около него скелетата също били от дърво, смята руският експерт Александър Гофштейн.

Нотр Дам се появява през 1163-1345 г. на мястото на първата християнска църква в Париж – базиликата „Свети Стефан“. Славата му се е разнесла след появяването на едноименния исторически роман на френския писател Виктор Юго „Парижката Света Богородица“ през 1831 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай