Пожар в Кьолнската катедрала е малко вероятен

Покривът й е железен

Пожар в Кьолнската катедрала е малко вероятен | StandartNews.com

Подобен инцидент се случил в Дюселдорф преди години

Петър Фюсних, уредник в Кьолнската катедрала, коментирайки трагедията с катедралата „Нотр Дам“, заявил, че дървените части на покрива на катедралата в Кьолн (13-ти век), която е сред най-известните структури в света, са заменени с железни, разработена е и специална концепция в случай на пожар: по негово мнение ситуация, подобна на Нотр Дам, в Кьолнската катедрала, е малко вероятна.

Най-големият пожар в катедралата Нотр Дам започна в понеделник вечерта. Кулата на катедралата се срути, носещата конструкция беше обгърната от пламък. Около 400 пожарникари са участвали в гасенето. Държавният секретар на френското министерство на вътрешните работи Лоран Нуньес е заявил, че пожарът в катедралата Нотр Дам в Париж е под контрол, но "не е напълно погасен". Според съобщения на френските медии пожарът може да е взникнал вследствие на реставрационни дейности.

„Болно е да се гледа как гори Нотр Дам де Пари. Следях докладите и цяла нощ бях в постоянен контакт с колеги уредници от цяла Европа, включително с моите колеги от Strasbourg Mining. Всички сме дълбоко шокирани. Пожарът в Нотр Дам означава унищожаване на делото на цели поколения и огромни загуби за цяла Европа ”, казва Фюсних, цитиран от пресслужбата на Кьолнската катедрала.

Католическата готическа Кьолнска катедрала е една от най-известните сгради в света, тя се превърна в най-голямата забележителност на Кьолн и привлича милиони туристи, включена е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Строителството на катедралата започва в средата на 13-ти век, а реставрационните работи продължават.

Според Фюсних,Кьолнската катедрала е по-добре защитена благодарение на железния си покрив, направен още през 19-ти век. Шпилът в Кьолнската катедрала също е изработен от желязо, без тези предпазни мерки "катедралата не би могла да издържи толкова много ужасни щети по време на Втората световна война", казва той.

Днес, за да бъде защитена уникалната сграда от пожар, в нея се провеждат редовни учения с участието на пожарникари и спасители, постоянно се правят промени в концепцията за противопожарна защита, каза той.

"Нашата концепция за защита от пожар непрекъснато се преработва и разширява, включително, наред с другите неща, се извършва редовно учение за това как трябва да спасим нашите уникални произведения на изкуството със специални защитни покрития в случай на пожар", казва уредникът, добавяйки, че всички реставрации в катедралата се извършват при спазване на изключителни мерки за сигурност".

Той добавя, че пожарът в Париж му напомня за подобен инцидент в Дюселдорф преди няколко години, когато "на покрива на църквата "Св. Петър ", по време на ремонтни работи, се е работело с газова горелка, която експлодирала и огънят се разпространил с необичайно висока скорост около покрива." Той пояснява, че такива пожари "са много рисковани, така че изключително много уважава работата на пожарникарите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай