Порошенко: Вече имаме църква, която не е на Путин

Обединителният събор в Киевгласува за създаването на автокефална украинска патриаршия

Порошенко: Вече имаме църква, която не е на Путин | StandartNews.com

Обединителният събор в Киев днес гласува за създаването на автокефална украинска православна църква. Украинският президент Порошенко обяви новината, предаде ТАСС.

"Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в (църквата) "Света София", посочи Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

Украинският президент подчерта пред събралите се историческият акт на събитието: "Вие сте не просто свидетели, а и творци на историята, която се създава в момента. Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия", каза президентът. 

Съборът избра за глава на новата Автокефална поместна църква 39-годишният епископ Епифаний, който е ректор на Киевската богословска академия. 

През октомври Вселенската патриаршия призна правото на Украйна да има независима църква, след като президентът Петро Порошенко се бе обърнал към нея с искане Украйна да получи свидетелство за автокефалия.

В резултат Московската патриаршия прекъсна общение с Вселенската и обяви процеса за нелегитимен, а руски медии писаха, че може да бъдат завзети светини в Украйна с помощна на властите в Киев.

"Това е Църква без Путин, Църква без Кирил, Църква без молитва за руската власт и руската войска, защото руската власт и руската войска убиват украинците. Но тази църква е с Бог", добави Порошенко, цитиран от Би Би Си. В момента в Украйна има патриаршия, която е под шапката на руската църква, както и две независими украински, считани от Москва за разколници. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай