Политически земетръс шокира Германия

Анегрет Крамп-Каренбауер - шефката на ХДС - хвърли оставка и предизвика криза

Политически земетръс шокира Германия | StandartNews.com

Председателката на управляващия Християндемократически съюз хвърли оставка и предизвика политическо сътресение в Германия. В Берлин открито се заговори за предсрочни избори и правителствена криза.

Анегрет Крамп-Каренбауер обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия. Там за министър-председател бе избрал либерал, подкрепен освен от ХДС и от „Алтернатива за Германия“.

Ако не сте съгласни с мен, нека приключим тук и сега.“ С тези думи смятаната за „Мини-Меркел“ АКК поиска преди два месеца доверието на партията си. Получи го, но не за дълго.

Крамп-Каренбауер се бори със спадащото доверие заради неуверени политически решения и неубедителното представяне на голямата коалиция със социалдемократите. Днес 57-годишната АКК обяви, че се оттегля.

„В желанието си да укрепя Християндемократическия съюз съобщих на партийното ръководство решението си да не се кандидатирам за канцлерския пост догодина“.

„Партийният лидер трябва да е и кандидат за канцлерския пост. Затова ще остана на поста председател до избирането на шпитценкандидат, на когото ще предам лидерския пост в ХДС“.

Крамп-Каренбауер вижда силно разделение в обществото и в Християндемократическия съюз. Което пролича в оценките след избора на либерала Томас Кемерих за министър-председател в Тюрингия с подкрепата както на ХДС, така и на „Алтернатива за Германия“.

Различните течения в редиците на християндемократите одобриха или напълно отрекоха това решение, а лидерът Крамп-Каренбауер не успя да наложи партийното решение за пълен бойкот на крайнодесните.

„Ако зависи от мен, решението ми няма да се отрази на стабилността на правителството. Аз съм председател на партията и ще бъда председател още известно време“, изрично подчерта Крамп-Каренбауер, която остава военен министър.

Коментарът ѝ бе своеобразен отговор на социалдемократа Зигмар Габриел, заговорил днес за предсрочни избори за Бундестаг.

„Дълбока криза в ХДС! Не изключвам предсрочни избори за Бундестаг“, коментира бившият председател на социалдемократите, коалиционен партньор на ХДС в Берлин, Зигмар Габриел.

Оставката на канцлера пък поискаха от „Алтернатива за Германия“.

Управляващият Християндемократически съюз е на кръстопът и трябва да избере между политическия център и заемането на по-десни позиции, навлизайки в територията на „Алтернатива за Германия“.

Представители на тези две възможности са обсъжданите наследници на АКК - умереният премиер на Северен Рейн-Вестфалия Алмин Лашет и консерваторът Фридрих Мерц, който наскоро обяви завръщането си в германската политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай