Пилоти съдят Боинг за 100 милиона

Синдикатът на пилотите заведе делото в понеделник в Далас

Пилоти съдят Боинг за 100 милиона | StandartNews.com

Сдружение на пилоти на авиокомпания Саутуест заведе дело срещу Боинг заради загуби от спирането на модела 737 MAX, пише АФП.

Пилотите твърдят, че авиогигантът ги е излъгал за сигурността на самолетите от този модел и те са загубили над 100 милиона долара в заплати от спирането му от употреба.

Синдикатът на пилотите заведе дело в понеделник в Далас. В него те твърдят, че Боинг ги е уверил, че новия модел 737 MAX е напълно сигурен, защото е практически същия като употребявания от години 737. "Тези уверения бяха лъжа.", казват пилотите.

Два самолета от новата модификация 737 MAX катастрофираха през 2019 г., като близо 350 души загинаха. Това доведе до спирането от употреба на всичките 387 самолета от новия модел.

Саутуест е компанията, която е купила най-голям брой от новия самолет. В резултат компанията не могла да осъществи поне 30 000 полета, а пилотите загубили над 100 милиона долара в неполучени заплати.

"Трябва да можем да се доверим на Боинг, че честно ще ни разкрива информацията, от която имаме нужда, за да управляваме безопасно самолетите им. В случая със 737 MAX това не беше така", казват пилотите.

Боинг казаха, че уважават синдиката, но заведеното дело е "без стойност" и ще оспорват всичките му аспекти в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай