Пендаровски: Готови сме за диалог с България

РСМ е готова за цялостно прилагане на Договора за приятелство

Пендаровски: Готови сме за диалог с България | StandartNews.com

Северна Македония е готова за конструктивен диалог с България, за да осигури цялостно прилагане на Договора за добросъседство и приятелство. Това каза президентът на РСМ Стево Пендаровски на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Готови сме за конструктивен диалог с България, за да осигурим цялостно прилагане на Договора за добросъседство и приятелство. Продължаваме да укрепваме нашата вътрешна стабилност и развитие като функциониращо многоетническо общество, основано на принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека. Ние сме напълно наясно, че най-добрият възможен принос, който можем да предложим за по-широки стабилност и напредък, е да приложим всички тези ценности у дома, сред нашите граждани", каза той.

Българският външен министър Светлан Стоев заяви пред еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели, че „България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.“

„България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни”, заяви Светлан Стоев, предава БГНЕС.

В същото време той подчерта, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора.

От своя страна българският президент Румен Радев заяви:

„Декларациите и обещанията в диалога с Република Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Само реални резултати в диалога с България ще ускорят процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония“.

Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.

На сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Пендаровски заяви също, че Западните Балкани са изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на своите европейски интеграционни стремежи.

„Настоящият застой в този процес разочарова гражданите и постоянно намалява техния ентусиазъм за положителни промени. От друга страна, това положение отваря вратата за геополитическа надпревара, но и за различни модели на управление, стесняващи пространството за демократични реформи. Крайно време е да преразгледаме настоящата фаза от най-големия континентален проект след Втората световна война, идеята за обединена, свободна и мирна Европа. Ако искаме стабилни и проспериращи Западни Балкани като важна връзка в континенталната и трансконтиненталната стабилност и сигурност, трябва да разберем, че спешно е необходим пробив по отношение на нейната европейска интеграция“, каза той.

По думите му, като малка държава в Югоизточна Европа, Северна Македония е доказала способността си заедно с Гърция и с посредничеството на ООН да разрешава сложни въпроси, като т. н. „спор за името“, допринесъл за по-нататъшна стабилност в региона. А ефектите от Договора от Преспа, който сега се прилага добросъвестно, каза той, „ще бъдат от полза както за нашите държави, така и за региона като цяло“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай