Паника! 12 000 светкавици и 130 пожара в Канада

Хората масово бягат от домонете си

Паника! 12 000 светкавици и 130 пожара в Канада | StandartNews.com

Повече от 130 горски пожара, предизвикани от светкавици, горят в Западна Канада, съобщава Би Би Си. Страната се бори с рекордна гореща вълна.

Правителството обяви, е ще изпрати военни самолети, които да помогнат на спасителите в борбата за овлазяване на пожарите в провинция Британска Колумбия.

По-рано тази седмица хора трябваше да избягат от село Литън, което се намира там. В селото бе регистриран националния температурен рекорд от 49,6 градуса във вторник.

То беше унищожено от пожар. Огънят в селото - което се намира на около 260 км североизточно от Ванкувър - принуди много от 250-те му жители да избягат, без дори да успеят да вземат някакви вещи, в сряда вечерта. За 15 минути всичко било обзето от пламъци, по думите на кмета, интервюиран от Би Би Си.

Ненормално високи температури обхванаха Северна Америка през последните дни. Експерти очакват климатичните промени да засилят честотата на екстремните събития, като горещите вълни. И все пак свързването на което и да е от тях с глобалното затопляне е сложно - отбелязва британската медия.

Министърът на сигурността Бил Блеър констатира, че горските пожари са имали "опустошително" и "безпрецедентно" влияние върху Британска Колумбия. Те, по думите му, показват, че "ние сме в първите етапи на това, което обещава да бъде дълго и предизвикателно лято".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай