Отново съмнения за АстраЗенека

ЕМА ще обсъди следващата седмица отново сигурността на ваксината

Отново съмнения за АстраЗенека | StandartNews.com

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще обсъди следващата седмица отново сигурността на ваксината на „АстраЗенека“, предава ДПА, цитирана от БНР.

Група експерти вече е провела първата си среща по темата, след като отново се появиха съобщения за връзка между имунизацията и образуването на опасни мозъчни тромби. Докладът на експертната група ще залегне в решението на ЕМА за актуализиране на разрешителното за ползване на препарата в ЕС.

Германия ще използва от днес ваксината срещу коронавирус на "АстраЗенека" само при хора на възраст над 60 години на фона на опасенията, свързани с регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци при имунизирани с препарата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тази стъпка бе направена след препоръки на Постоянната комисия по ваксинациите към института "Роберт Кох" (STIKO) и след като германският здравен регулатор разпространи нови данни, показващи ръст на регистрираните необичайни случаи на кръвни съсиреци в мозъка при някои от имунизираните с ваксината. Тези странични ефекти се наблюдават особено при по-млади жени, отбеляза ДПА.

Новината е още един удар по ваксината на "АстраЗенека", която играе ключова роля в имунизационната кампания в Европа и заема централно място в глобалната стратегия за осигуряване на ваксини за по-бедните държави.

По-рано институтът "Паул Ерлих", медицински регулаторен орган, каза, че са установени 31 случая на церебрални тромбози, които се подозира, че са станали след инжектиране на ваксината на "АстраЗенека". Девет от тези случаи са били с летален край. Всички, с изключение на два, са установени при жени на възраст между 20 и 63 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай