Отложиха решението за Джокович, ето кога ще има развръзка

Ще бъде ли депортиран Ноле от Австралия

Отложиха решението за Джокович, ето кога ще има развръзка | StandartNews.com

Австралийски съдия се съгласи да отложи евентуалната депортация на световния номер 1 в тениса при мъжете Новак Джокович за по-късно през деня, като съдебният му процес продължава в Мелбърн.

Първоначално делото за отказаната виза на Ноле трябваше да започне в 10:00 часа местно време (01:00 сутринта българско), но бе отложена за 15:15 местно (6:15 българско). Минути преди да изтече предишна заповед на съда, сърбинът спечели нова временна отсрочка от съдия Антъни Кели, този път до 20:00 часа местно време (11:00 часа българско) в понеделник. Адвокати на правителството по-рано индикираха, че биха искали да отложат заповедта за депортация, пред която е изправен 34-годишния Джокович, който се опитва да остане в страната. Делото се забави доста, заради технически трудности с живото излъчване в YouTube.

Още в началото на делото стана ясно, че дори Джокович да спечели, австралийското правителство пак може да му откаже виза и да го задържи.

Според адвоката на световния номер едно в тениса Николас Ууд клиентът му е изпълнил всички всички необходими изисквания за пътуване и че е имало разнопосочни искания от австралийските власти за визата. Ууд добави и че решението дали да има или няма виза се взема не на база комбинация от фактори според закона, а може да се използва само едно основание и така да не се вземе предвид пълна картина.

Джокович претендира, че на 16.12.21 е диагностициран с положителен тест за COVID-19 и точно това не му позволява да се ваксинира. Защитата на сърбина настоява, че има експертна препоръка и то от Австралия да не се ваксинира 6 месеца след преболедуване. Затова и оспорва позицията на изпълнителната власт в Австралия, че преболедуването не е изключение от ваксинация.

Представителят на австралийското правителство, Кристофър Тран, заяви, че неотдавнашното преболедуване на КОВИД на Джокович не го поставя в позиция за освобождаване от правилата за влизане в страната при пътуване.Той отрече да има някаква процедурна несправедливост или необоснованост, свързана с решението за анулирането на визата на Джокович.

Всъщност именно новината, че Джокович е бил с положителен тест толкова скоро, предизвика брожения. Припомняме, че той беше с положителен тест и през 2020 година, след злополучния "Адриа тур", който организира. Тогава баща му Сърджан обвини Григор Димитров. Сега обаче се оказа, че на 16.12.21 Новак Джокович присъства на церемония, организирана от Сръбските пощи, на която беше представена пощенска марка с лика му!

На следващия ден Джокович награждава млади сръбски тенисисти в своя тенис център в Белград. И двете събития показват, че световният номер едно не е под карантина. 

Съдия Антъни Кели изрично подчерта в началото на делото, че австралийските власти са разглеждали единствено здравния аспект на идването на Джокович в Австралия - дали е безопасно от здравна гледна точка или не, пише Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай