Лошо време отложи мисията на НАСА и Space X

Мисията идва 9 години след като САЩ прекратиха космическите полети на совалки

Лошо време отложи мисията на НАСА и Space X | StandartNews.com

Лоши метеорологични условия наложиха отмяна на историческото събитие - изпращане на астронавти от НАСА с ракета на компанията на Илон Мъск - Space X. Следващият опит за изстрелване ще бъде на 30 май в събота.

Мисията идва 9 години след като САЩ прекратиха космическите полети на совалки. Събитието трябваше да бъде наблюдавано лично от президента Доналд Тръмп.

Тази мисия ще запали децата отново по Космоса, каза преди отложения старт Илон Мъск. „Да вдъхновиш децата - да ги накараш да искат да носят костюми като на астронавтите, да искат да летят в Космоса ... Да стигнат до Луната, до Марс! Да запалим отново хората да мечтаят за Космоса, да се вълнуват за бъдещето! Всеки, които носи онзи изследователски дух, трябва да се вълнува за това, което става днес!“, подчерта собственикът на "Спейс екс".

Полетът беше осуетен заради по-висока от допустимата  скорост на вятъра.

„Днес няма да има изстрелване - безопасността на членовете на екипажа ни е наш основен приоритет“, написа в Туитър директорът на НАСА Джим Брайдънстийн.

Ако мисията бъде успешнa, компанията на Илон Мъск може да се превърне в космическо такси до Международната космическа станция, което ще спести пари на НАСА за мисии до Луната и Марс, отбелязват от Би Би Си.

През последните 9 години Съединените щати изпращаха астронавтите си в орбита чрез руски кораби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай