Откриваме почетно консулство в Унгария

Министерският съвет прие решение за назначаването на Йордан Бочков за почетен консул

Откриваме почетно консулство в Унгария | StandartNews.com

Министерският съвет прие решение за назначаването на Йордан Бочков за почетен консул на България в Унгария със седалище в Кечкемет и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Бийкеш, Чонград-Чанат и Бач-Кишкун. Това съобщиха от пресцентъра на служебния кабинет.

Йордан Бочков участва в ръководството на Българското национално самоуправление в Кечкемет. С негово съдействие са осъществени множество инициативи за популяризиране на българската култура в Унгария и на унгарската култура в България, редица спортни и благотворителни събития и дейности. Член е на ръководството на Унгаро-българската стопанска камара. Съорганизатор е на редица бизнес форуми на най-високо ниво в Унгария и България. За активната си дейност в българо-унгарските икономически отношения е награден от президента на Унгария с орден "Унгарски златен кръст за заслуги".

Откриването на почетно консулство в Унгария ще допринесе за развиване и задълбочаването на двустранните ни търговско-икономически връзки с Унгария, на отношенията в областта на културата, науката, образованието, спорта. С дейността си почетният консул ще подкрепя и допълва съществуващите механизми на защита на правата и интересите на българите в Унгария и на взаимодействие с организациите на българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай