Откриха нова мутация на К-19 в Норвегия

Засега не е ясно дали той е по-заразен

Откриха нова мутация на К-19 в Норвегия | StandartNews.com

Нов вариант на коронавируса - В.1.525, който може да се окаже по-заразен от обикновения, е открит в Норвегия, съобщи днес телевизия NRK.

По данни на националния институт за обществено здраве той има общи характеристики с британския и южноафриканския и е идентифициран в Норвегия в сряда. За последното денонощие в страната са регистрирани 10 случая на заразяване с В.1.525, пише БГНЕС.

Засега не е ясно дали той е по-заразен, но това е напълно възможно, смятат от института. В Норвегия вече са открити различни варианти на коронавируса, за който е типично да се променя с времето. Страната, подобно на Великобритания, Дания и Исландия, провежда внимателен анализ на откритите досега щамове.

По информация на норвежките специалисти, до днес всеки седми случай на заразяване в Осло е с британския вариант, който се е разпространил и по другите общини. Досега са регистрирани 700 случая. Известни са и 42 случая на южноафриканския, а учените до момента не са наясно дали ваксината може да бъде ефективна и срещу него. По-рано днес стана ясно, че има открит и хърватски вариант на вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай