Откриха изчезналата подводница "Сан Хуан"

Подводницата изчезна на 15 ноември 2017 г. От септември в издирвателната акция се включи американската частна компания Оушън инфинити с миниподводница, пусната на 800 метра дълбочина

Откриха изчезналата подводница "Сан Хуан" | StandartNews.com

Останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж, бяха открити вчера в Атлантическия океан, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на аржентинските военноморски сили.

Подводницата изчезна на 15 ноември 2017 г. От септември в издирвателната акция се включи американската частна компания Оушън инфинити с миниподводница, пусната на 800 метра дълбочина. Именно тя е локализирала потъналата аржентинска подводница, предаде БТА.

В края на миналата година и началото на настоящата кораби от десетина страни се опитваха да локализират "Сан Хуан". Сега подводен миниробот, оборудван с камера, е заснел кадри от потъналата подводница на около 400 километра от бреговете на Патагония. Преди да съобщят официално новината, аржентинските власти са предупредили близките на 44-те членове на екипажа. Компанията Оушън инфинити ще получи от аржентинските власти 7,5 милиона долара заради това, че е локализирала "Сан Хуан".

Подводницата с дизелово и електрическо задвижване, германско производство, беше закупена през 1985 г. Тя бе една от трите подводници в аржентинските военноморски сили. През 2014 г. тя беше ремонтирана и беше сменена акумулаторната й система.

Данните за подводен взрив в зоната, в която се намираше подводницата, подкрепиха тезата, че след експлозия на борда, тя е потънала. Преди прекъсването на комуникационната връзка с нея, командирът й е подал сигнал за проблем в акумулаторите. Според представител на аржентинските военноморски сили сега наблюдението на отломките от подводницата ще позволи да се установи причината за инцидента с нея.

Загубата на подводницата нанесе тежък удар на аржентинската флота, която в периода 2008 г. - 2014 г. инвестира 20 милиона долара за модернизирането на подводниците си. Те се смятаха за "перлата" на аржентинските военноморски сили, чието оборудване е старо, поради липса на финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай