От Туитър: Тръмп заплаши и ЕС с мита

Обяви, че САЩ ще наложат мита на стоки от ЕС за $11 милиарда

От Туитър: Тръмп заплаши и ЕС с мита | StandartNews.com

Закана за търговска война отправи на Европейския съюз американският президент Доналд Тръмп. С пост в Туитър Тръмп заплаши ЕС с мита на стойност 11 милиарда долара.

„Световната търговска организация установи, че субсидирането от Европейският съюз на „Еърбъс“ се е отразило неблагоприятно на Съединените американски щати, които сега ще наложат мита на стоки от ЕС за $11 милиарда. ЕС се възползва от търговията със САЩ от много години. Това ще спре скоро“, написа Доналд Тръмп.

Това стана, след като по-рано днес европейският гигант “Еърбъс” осъди плановете на Тръмп за въвеждане на мита върху някои продукти на ЕС, като заяви, че те нямат никаква “правна основа”. Американската оценка на щетите е “до голяма степен преувеличена”, обяви производителят на самолети.

В дъното на скандала е съдебна битка, която се точи 14 години, припомнят финансови експерти. Става въпрос за съперничество между „Еърбъс“, със седалище Франция, и американската компания „Боинг“. През 2004 г. САЩ се обръщат към Световната търговска организация заради субсидирането на "Еърбъс" от Евросъюза. Щатите обявяват, че европейските субсидии са причинили спад в продажбите на „Боинг“ и са довели до загуба на пазарен дял в страните по света. През 2011 г. СТО заяви, че „Еърбъс“ е получил 18 млрд. долара субсидии от ЕС между 1968 г. и 2006 г. и обяви субсидиите за незаконни. Брюксел отговори с контраобвинение: неправомерна подкрепа за "Боинг" от страна на властите в САЩ чрез данъчни облекчения за компанията.

„Файненшъл таймс“ пише, че заплахата Доналд Тръмп за налагане на мита може да увеличи ескалацията на трансатлантическите търговски отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай