Осъден банкер обяви, че стои зад бунтовете в Казахстан

Мухтар Аблязов има присъда за присвояване на $7,5 млрд., избягал е във Франция

Осъден банкер обяви, че стои зад бунтовете в Казахстан | StandartNews.com

Осъденият за присвояване на средства и избягал във Франция бивш главен изпълнителен директор на казахстанската „БТА Банк“ Мухтар Аблязов се обяви за лидер на протестите в бившата съветска република.

„Възприемам себе си като лидер на опозицията. Всеки ден протестиращи ми се обаждат и ме питат: "Какво да правим? Ние сме тук: какво да правим?", обяви банкерът, цитиран от "Ройтерс".

Той беше категоричен, че събитията в страната са резултат от вътрешни процеси и Западът няма общо с кризата, започнала като недоволство срещу цените на горивата и ескалирала заради други дълго прикривани социално-политически процеси.

През 2017 г. съдът в Алмати даде на Аблязов 20-годишна присъда заради присвояване на средства от „БТА Банк“, като според Националното бюро за борба с корупцията общият размер на щетите, нанесени от бившия банкер, надхвърля 7,5 милиарда долара, припомня бТВ.

Той обаче твърди, че присъдата е политическа и стана опозиционен активист. Неговото движение „Демократичен избор на Казахстан“ беше забранено от властите през 2018 г. Година по-късно той е сочен за една от движещите сили зад протестите в Нур Султан и Алмати по време на президентските избори.

Междувременно правоприлагащите органи на Казахстан задържаха 3706 души във връзка с безредиците в страната, съобщи телевизионният канал Хабар-24, позовавайки се на оперативния щаб за борба с тероризма. Сложна остава ситуацията в Алмати, където продължават престрелките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай