Нов ужас с К-19. Заразените гъбясват

Досега само Индия и Египет съобщаваха за случаи опасната болест

Нов ужас с К-19. Заразените гъбясват | StandartNews.com

Животозастрашаваща гъбична инфекция развиват пациенти с COVID-19 в Оман, съобщи Асошиейтед прес. За първи път лекарите в страната са диагностицирали при болни от коронавирус и мукормикоза - инфекция, известна и като черни гъбички.

Досега само Индия и Египет съобщаваха за случаи на мукормикоза при пациенти с COVID-19. Заразата, която често води до фатален изход, много бързо се разпространи в Индия по време на втората вълна от новия коронавирус там.

В Оман засега случаите на мукормикоза са изолирани, но здравните власти се опасяват, че увеличаването на броя на заразените с COVID-19 може да доведе и до ръст на страдащите от мукормикоза. Не се съобщава какво е състоянието на тримата пациенти, които са заразени с новия коронавирус и с мукормикоза.

Опасната гъбична инфекция е сравнително рядка. Тя е съществувала в Индия и преди разпространението на COVID-19. Мукормикозата се причинява от плесен, която се образува в почвата и в разлагащи се органични материали. Най-често атакува хора с отслабена имунна система, страдащи от диабет и такива, които приемат стероиди. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай