ООН призова за спешни действия в Мианмар

Специалният докладчик на ООН за Мианмар Том Андрюс осъди разстрела на демонстранти в Деня на въоръжените сили на страната

ООН призова за спешни действия в Мианмар | StandartNews.com

Специалният докладчик на ООН за Мианмар Том Андрюс осъди разстрела на демонстранти в Деня на въоръжените сили на страната, наричайки го "масово убийство", съобщи "Дойче Веле".

ВИЖТЕ ОЩЕ: В Мианмар стана зловещо. Над 90 избити на протест

Според Андрюс военната хунта "е покрила Деня на въоръжените сили на Мианмар със срам, избивайки мъже, жени и много малки деца в цялата страна".

"Въпросът е каква позиция заема международната общност в момента", каза експертът в обръщението си, цитиран от БГНЕС.

"Някои страни буквално подкрепят хунтата в Мианмар, използваща военно оръжие срещу собствения си народ. Някои просто поднасят съболезнования. Други предлагат хаотични, некоординирани действия. А четвърти просто мълчат. Времето отдавна е дошло за сериозни, координирани действия", обобщава Андрюс, обръщайки се към международната общност.

От гледна точка на експерта Съветът за сигурност на ООН е "точното място за анализ на криза от такъв мащаб". Ако Съветът за сигурност на ООН не може да започне да действа, е необходимо незабавно да се свика извънредна международна среща на върха, за да се обсъди ситуацията в Мианмар, посочва Андрюс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай