Омикрон. Светът отново затваря - ето къде

Редица страни предприемат мерки за празниците

Омикрон. Светът отново затваря - ето къде | StandartNews.com

САЩ и Германия се присъединиха към редица други държави по света, които планират по-строги мерки срещу коронавируса заради новия вариант Омикрон. Опасенията, че щамът може да задуши плахото икономическо възстановяване, повлияха силно негативно на финансовите пазари, пише Ройтерс.

В четвъртък Южна Африка заяви, че регистрира ръст на повторните боледувания от COVID-19 при пациенти, заразени с Омикрон. "Преболедуването предпазваше от Делта, но сега при Омикрон това изглежда не е така", заяви професор Анне фон Готберг по време на онлайн брифинг, организиран от Световната здравна организация (СЗО).

Новият вариант може да се превърне в доминиращ във Франция до края на януари, заяви главният научен съветник на страната Жан-Франсоа Делфраси в четвъртък=

В Германия напускащият поста си канцлер Ангела Меркел и нейният наследник Олаф Шолц ще обсъдят с регионалните лидери ограничаването на достъпа на неваксинираните до всички обекти, освен до най-необходимите като магазини за хранителни стоки и аптеки.

В стремежа си да избегнат локдаун, който да провали крехкото възстановяване на най-голямата икономика в Европа, те вероятно ще запазят бизнеса отворен за почти 69% от населението, което е напълно ваксинирано, както и за преболедувалите.

По-късно в четвъртък в САЩ ще бъдат представени допълнителни мерки за борба с COVID-19 през тази зима, а източници на Ройтерс заявиха, че една от тях ще бъде удължаване на срока за носене на маски от пътниците до средата на март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай