Олигарсите в Москва ясни. А най-богатата рускиня?

Излезе класацията на най-богатите руснаци

Олигарсите в Москва ясни. А най-богатата рускиня? | StandartNews.com

Излезе класацията на най-богатите руснаци. Според нея собственикът на „Норилски никел” Владимир Потанин, който в началото на годината постави исторически рекорд по богатство от над 30 милиарда долара, трайно е оглавил златната класация и окончателно е изместил от върха Алексей Мордашов, председател на Съвета на директорите на “Северстал”. В последните месеци двамата близки до Владимир Путин бизнесмени се състезаваха за първото място по богатство в Русия.

ВИЖ ОЩЕ: Двама олигарси, които могат да издържат Русия

Wladimir Potanin Interros Foreign Trade Association

Собственикът на „Норилски никел” Владимир Потанин

ВИЖ ОЩЕ: Рокада на върха. Русия с нов олигарх № 1

Състоянието на Потанин възлиза на 32 милиарда долара. В същото време от началото на 2021 г. той е загубил 622 милиона долара и е спечелил малко над два милиарда, пише руският вестник “Московский Комсомолец“. Класацията включва още Леонид Михелсон, Вагит Алекперов, Роман Абрамович и Генадий Тимченко.

Алексей Мордашов

ВИЖ ОЩЕ: Как руски олигарх №1 лиши децата си от наследство

Ако има изненада в нея, то тя се казва Владимир Лисин. Според Bloomberg Billionaires Index (BBI) той е на второ място сред най-богатите руснаците, оставяйки мордашов трети. Състоянието на лисин се оценява на 28,4 милиарда долара. Той е председател на съвета на директорите и основен акционер на групата НЛМК. Тя е най-големият производител на стомана в Русия. Производствените активи се намират в Русия, Европа и САЩ. През 2019 г. групата е произвела 12 млн. тона стомана, което е  18% от цялото производство в Русия.

ВИЖ ОЩЕ: Как живеят най-богатите деца в Русия /СНИМКИ/

Металургичният магнат Владимир Лисин вече е най-богатият човек в Русия

Владимир Лисин

Но най-голям интерес в класацията предизвиква жена - Татяна Бакалчук, е рамо до рамо с олигарсите в списъка на най-богатите руснаци.

ВИЖ ОЩЕ: Руснакът, който постави рекорд по богатство

Основателката на онлайн магазина „Wildberries“ Татяна Бакалчук оглави списъка на най-богатите жени в Русия още преди година. Руското издание на „Форбс“ изчисли  състоянието ѝ на 1,4 млрд. долара. Така доскорошната лидерка в класацията - вдовицата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков Елена Батурина, ($1,2 млрд.) остана втора.

Историята на Татяна Бакалчук - втората жена милиардер в Русия

Основателката на онлайн магазина „Wildberries“ Татяна Бакалчук

През 2019 г. оборотът на „Wildberries“ – най-големият интернет магазин в страната, се е увеличил с 88% до 223,5 млрд. рубли (3,25 млрд. евро).

ЕЛЕНА БАТУРИНА БИОГРАФИЯ, СНИМКИ, ЛИЧЕН ЖИВОТ, ДЕЦАТА Й 2018 - ЗНАМЕНИТОСТИ

Елена Батурина

За първи път Бакалчук (44 г.) влезе в списъка с най-богатите хора в Русия през 2018 г. със състояние от 600 млн. долара. Година по-късно то се удвои и тя зае второ място след Елена Батурина. Сега Бакалчук трайно детронира Батурина. От началото на 2021 г. тя е спечелила 443 милиона долара. И днес  състоянието й се оценява на 9,53 милиарда.

Общото състояние на милиардерите от Русия през първите четири месеца на 2021 е нараснало с 27,94 млрд. долара.

Най-значително увеличение на доходите се наблюдава при Алексей Мордашов (5,19 милиарда). Най-сериозната загуба на доходи се отбелязва при Алишер Усманов, който е загуби 720 милиона долара и състоянието му възлиза 20,4 милиарда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай