Огненият ад в Австралия клати правителството

Вече седмици наред пожарникари, спасители и власти не могат да се справят с бедствието

Огненият ад в Австралия клати правителството | StandartNews.com

Премиерът на Австралия Скот Морисън беше посрещнат от разгневени местни жители, които го освиркваха и крещяха обиди срещу него при посещението му в опустошен от пожари район, предаде Асошиейтед прес.

Жители на Кобарго, в щата Нов Южен Уелс, крещяха обиди, показваха неприлични жестове и наричаха Морисън "идиот", критикувайки го за липсата на средства за справяне с пожарите в града. Те освиркаха премиера, когато колата му отпътува. В град Куаама, също в Нов Южен Уелс, пожарникар отказа да му стисне ръката.

Недоволството избухна, след като властите съобщиха, че 381 къщи са разрушени на южното крайбрежие на Нов Южен Уелс тази седмица. Там и в съседния щат Виктория броят на жертвите за последните седем дни вече е най-малко осем. Повече от 200 пожара бушуват в двата австралийски щата с най-голямо население. Засегнати са и щатите Западна Австралия, Южна Австралия и Тасмания, отбелязва Асошиейтед прес.

Същевременно необичайна гореща вълна обхвана Западна Норвегия, където в местно селище бяха измерени 19 градуса по Целзий. С този рекорд 2 януари стана най-топлият януарски ден в Норвегия откакто се води статистика и най-горещият ден за който и да било зимен месец от декември до февруари на Скандинавския полуостров. По това време на годината температурите обикновено са под нулата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай