Очакват се нови ограничения на гръцките острови

Гръцкото правителство търси решение на проблема с недостига на хотелски стаи за туристи под карантина

Очакват се нови ограничения на гръцките острови | StandartNews.com

На гръцките курортни острови вече има недостиг от помещения за туристи в карантина. Възможно е след Миконос още няколко острова в Егейско море да обявят извънредни мерки, съобщи БНР. Заради нарастване на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция се очакват нови ограничения на островите Санторини, Йос и части от Крит.

Гръцкото правителство търси решение на проблема с недостига на хотелски стаи за туристи под карантина. Има малки острови, където такива хотели не са предвидени.

Хотелиери и собственици на частни квартири на Миконос отказват да предоставят стаи с аргумент, че хотелите не са болници. Правителството обаче е готово да принуди хотелиерите да съдействат. Обмисля се и обособяване на COVID-кабини във всички фериботи, което ще позволи част от карантинираните туристи да напуснат островите. Засега всички под карантина остават задължително две седмици на острова, където са отседнали.

Висок процент на заразяемост е отчетен на островите Миконос, Санторини, част от Крит и Парос.

Полицията пусна дронове над Миконос, за да следи за струпвания на хора. Въпреки това в частни вили и на яхти всяка вечер продължават да се събират младежи.

Започнаха да анулират резервации за Миконос, а почиващите на острова туристи напускат, коментират хотелиерите. Очаква се да се редуцира потокът от туристи, ако още острови бъдат поставени под карантина, категорични са туроператорите.

Няколко европейски страни вече въведоха задължително връщане от Гърция с отрицателен тест или карантина от две седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай