Обвиниха Адидас в расизъм заради бели маратонки

Черен пуловер на "Гучи" също предизвика остри реакции в социалните мрежи

Обвиниха Адидас в расизъм заради бели маратонки | StandartNews.com

Компанията за спортни стоки Adidas и луксозният бранд Gucci изтеглят от продажби свои продукти заради обвинения в расизъм, съобщиха информационните агенции.

Adidas изтегля от пазара чисто бели маратонки, част от линия продукти, създадени в чест на „Месеца на афроамериканската история“. Моделът е вдъхновен от Харлемския ренесанс през 20-те и 30-те години и е част от линия специално в чест на месеца. Той се чества всеки февруари в САЩ, Великобритания, Ирландия, Канада и Холандия. Маратонките бяха унищожени от критики в социалните мрежи и компанията ги изтегли от пазара.

Под прицел се оказа и „Гучи” заради модел черен плетен пуловер, чиято яка може да се вдига и да покрива долната част на лицето. В нея има и отвор за устата, ограден с червено. Социалните мрежи обаче отсъдиха, че моделът наподобява т.нар. „блекфейс” – театрален грим, използван в миналото от бели актьори, за да окарикатуряват чернокожи. Актьорите се намазвали в черно и се гримирали с големи червени устни. Пуловерът на „Гучи” също е част от линия скиорско облекло, което се предлага в различни модели и комбинации. От компанията обаче веднага изтеглиха критикувания модел, поднесоха извинения и заявиха, че са си взели поуки.

Под прицел наскоро попадна и „Долче и Габана” заради рекламно видео. В него азиатка, облечена в дрехи на марката, се опитва да яде различни храни, като пица и спагети, с традиционните китайски пръчици за хранене. Рекламата веднага предизвика остри реакции, че се подиграва с китайското достойнство и се опитва да вменява стереотипи.

През 2017-а пък „Зара” изтегли свой модел пола, която беше щампована с анимационна жаба. Според социалните мрежи обаче въпросната жаба напомняла прекалено на жабока Пепе. Той е създаден още през 2005-а и през годините се превърна в герой на различни колажи, шеги и пародии в социалните мрежи. Покрай президентските избори в САЩ през 2016-а образът му започна да се използва от поддръжници на Доналд Тръмп, а впоследствие и от различни крайнодесни движения. В крайна сметка Пепе също бе заклеймен като символ на омразата, а „Зара” трябваше да изтегли полата от пазара.

В края на миналата година от „Прада” също бяха обвинени в расизъм заради своя линия аксесоари за чанти, които варираха от малки играчки до ключодържатели. Една от тях обаче приличаше на маймуна с голяма червена уста, а някои отново съзряха в нея символ на расизъм и въпросния „блекфейс”.

Най-мощната вълна от критики вероятно обаче отнесе “H&M”, които преди време пуснаха рекламна кампания на свои продукти. В тях малко чернокожо момченце носеше блуза с надпис „Най-готината маймуна в джунглата”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай