Обрат: Нови мерки за влизане в Италия

Страната връща задължителните тестове за пристигащи от ЕС

Обрат: Нови мерки за влизане в Италия | StandartNews.com

Италия обяви днес, че удължава до 31 март извънредното положение заради COVID-19 предвид опасенията от разпространението на новия вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Въведеното през януари 2020 г. извънредно положение, чийто срок изтича в края на настоящия месец, дава право на централното правителство да налага ограничителни мерки в страната, без да се съобразява с местните власти.

Освен това здравното министерство разпореди от 16 декември до 31 януари всички лица, пристигащи в Италия от държави в ЕС, да предявяват отрицателен тест за COVID-19. Досега това изискване се отнасяше само за граждани на държави извън ЕС. Неваксинираните ще бъдат оставяни на петдневна карантина след пристигането.

Броят на новите случаи на дневна база в Италия постоянно се увеличава. Днес бяха обявени 20 677 новозаразени и 120 смъртни случая, свързани с COVID-19.

Натискът върху болниците не е толкова силен, както в съседните Австрия и Германия, където четвъртата вълна на пандемията започна по-рано.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията в Италия са регистрирани 27 случая с варианта Омикрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай