Обесиха трима осъдени на смърт в Япония

Наред със САЩ, Страната на изгряващото слънце е една от малкото развити държави, където има екзекуции

Обесиха трима осъдени на смърт в Япония | StandartNews.com

В Япония днес бяха изпълнени смъртните присъди на трима човека, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии.

Това са първите екзекуции в страната от декември 2019 г., т. е. и след идването на власт на премиера Фумио Кишида в началото на октомври.

Много подробности за самоличността на тримата не бяха дадени. Японската обществена телевизия съобщи, че сред екзекутираните е гражданин на страната, убил общо седем души от две семейства.

Смъртните присъди в Япония се изпълняват чрез обесване.

Последният екзекутиран в страната бе китаец, признат за виновен за убийството на четирима души от едно семейство и обесен на 26 декември 2019 г. В Япония през същата година бяха изпълнени общо три смъртни присъди, а през предходната - 15, включително на 13 членове на сектата Аум, извършила атаката със зарин в метрото на столицата Токио през 1995 г.

Над 100 човека са със смъртна присъда в Япония. Обикновено от нейното произнасяне до изпълнението й минават няколко години.

Подкрепата за смъртната присъда в Япония остава голяма въпреки критиките от чужбина, най-вече от страна на правозащитни организации, отбелязва Франс прес.

Наред със САЩ, тя е една от малкото развити държави, където има екзекуции, пише dir.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай