Няма ясен победител на изборите в Израел

Двете основни партии - на Бенямин Нетаняху и на Бени Ганц - са с почти еднакви резултати

Няма ясен победител на изборите в Израел | StandartNews.com

Без ясен победител приключиха вчерашните парламентарни избори в Израел. Двете основни партии - "Ликуд" на Бенямин Нетаняху и "Синьо и бяло" на Бени Ганц са с почти еднакви резултати. Според данните на екзит пол те печелят между 30 и 32 места в 120-местния парламент.

Ако се прибавят местата на техните съюзници или потенциални партньори, всяка от тези политически формации би имала 55 или 56 депутати, което не е достатъчно за постигането на мнозинство. Министър-председателят Нетаняху не обяви победа, нито призна поражение. Той каза, че ще изчака окончателните резултати, преди да започне преговори са съставянето на правителство.

Вотът се проведе само 5 месеца след като Нетаняху и съюзниците му от десния спектър и религиозни партии спечелиха мнозинство на свиканите през април извънредни парламентарни избори. Тогава обаче Нетаняху не можа да се договори за коалиция.

Той се бори за пети мандат във властта. И за да привлече поне част от по-радикално настроените избиратели обеща да анексира част от Западния бряг на река Йордан.

След изборите Авигдор Либерман призова за правителство на националното единство. Според него "единствената опция" пред страната е "национално, либерално, широко правителство" на неговата партия, "Ликуд" и "Синьо и бяло".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай