Няма следа от изчезналите под К2 алпинисти

Повтаря се драмата с Боян Петров

Няма следа от изчезналите под К2 алпинисти | StandartNews.com

Няма следа от изчезналите алпинисти под страховития и смъртоносен връх К2, където в петък загина Атанас Скатов, а преди това и испанецът от групата му Сержи Монготе. И днешната спасителна операция приключи без успех. Тримата алпинисти - исландецът Джон Снори, чилиецът Хуан Пабло Мор и пакистанецът Али Садпара, които изчезнаха в петък, не бяха открити.

Ръководителят на експедицията - непалецът Чанг Дава, информира в социалните мрежи, че двата хеликоптера на пакистанската армия са направили нови огледи. Достигнато е чак до 7800 метра при тежки условия и затруднена видимост, но няма и следа от Джон Снори, Хуан Пабло Мор и Али Садпара.

Чанг Дава и синът на Садпара - 20-годишният Саджид, също са били в хеликоптерите, давайки напътствия на пилотите. Садпара-младши е бил с тримата в петък при подстъпа към К2 - теснината "Гърлото на бутилката" (около 7900 метра) и се е върнал в Лагер 3 (7350 м), защото му се е повредил апаратът за кислород.

"Днес два хеликоптера на армията (с мен и Саджид Садпара) извършиха полет за търсене (с въздушно разузнаване) за час до максималната си граница, достигайки до 7800 метра, за да открием изчезналите Али, Джон Снори и Хуан Пабло Мор. Екипът не откри никаква следа, за съжаление. Имаше слаба видимост над Лагер 4 (7950 м), вятърът беше много силен", разказа непалецът Чанг Дава и публикува снимки от хеликоптерите.

Taка, за жалост, се повтаря историята с Боян Петров, който в началото на май 2018 година изчезна в подножието на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите (8027 м). Легендарният български алпинист няколко дни беше издирван, включително и с акции с хеликоптери, но не беше открит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай