Няма да разрешат Спутник V преди юли

ова предупреди френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон

Няма да разрешат Спутник V преди юли | StandartNews.com

Руската ваксина "Спутник V" няма да може да получи разрешение за употреба в ЕС преди края на юни.

Това предупреди френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

„Има първи етап на разглеждане, който се нарича научен анализ и който без съмнение ще продължи най-малко до средата на юни“, подчерта Бон пред комисията по външни работи на френския Сенат.

„След това ще трябва да бъде получена и позицията на Европейската агенция по лекарствата за допускането на руската ваксина до европейския пазар, което отнема още няколко седмици. Следователно тя не може да получи разрешение за употреба преди края на юни“, посочи той.

„Към този момент ЕС би трябвало да разполага с много повече налични дози от ваксини на други лаборатории, следователно нуждата ще е далеч по-малка“, отбеляза държавният секретар по европейските въпроси.

Клеман Бон подчерта и ограничения производствен капацитет на руската ваксина и обвини Москва, че използва "Спутник V" като пропаганден инструмент. "Нека не бъдем наивни, те имат стратегия за разделение в ЕС, която за момента, и толкова по-добре, не е дала плодове, с изключение на няколко предателства", отбеляза той.

От 27-те страни членки на ЕС само Унгария и Чехия са решили да прибегнат до руската ваксина, без да чакат одобряването ѝ от европейската лекарствена агенция. В Словакия това решение доведе до оставката на премиера Игор Матович, подложен на критики дори от собственото си правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай