Нова Зеландия вади червен картон. На кого

Ще гонят пушачите така, както и ковид

Нова Зеландия вади червен картон. На кого | StandartNews.com

Нова Зеландия е на път да се справи с епидемията от тютюнопушенето чрез прогресивни мерки, така както се справя успешно и с пандемията COVID-19.

Петмилионната държава, в която коронавирусът взе 40 жертви, въвеждаше едни от най-строгите мерки за ограничаване на заразата и се превърна в пример в борбата с пандемията.

Сега правителството възнамерява със същата решителност да се справи и с тютюнопушенето и да премахне цигарения дим в изпълнение на плана си да се превърне в първия Остров без дим до 2025 г. Целта е дотогава пушачите в страната да са по-малко от 5% от населението в сравнение със сегашните 11%.

Планът предвижда законодателни промени с цел намаляване на пушенето на цигари чрез редица радикални мерки, сред които забрана и ограничаване на продажбите на горими цигари до определена възрастова група.

„Иcĸaмe дa ce yвepим, чe xopaтa ниĸoгa нямa дa зaпoчнaт дa пyшaт“, ĸоментира здравният министър Aйeшa Bepaл, под чието ръководство вече бяха направени редица последователни стъпки в елиминирането на тютюнопушенето. През август правителството одобри нова регулаторна рамка за електронните цигари и нагреваемите тютюневи изделия.

Именно намалената вреда на никотиновите продукти като е-цигарите и устройствата с награвяне на тютюн са в основата на разграничението им от горимите цигари и пред закона.

Редица международни изследвания са категорични, че основната причина за болестите, свързани с пушенето, се дължи на горенето на тютюна, при което се отделят хиляди вредни вещества в цигарения дим, а не на никотина, към който пушачите се пристрастяват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай