Николай Младенов за поуките от 11 септември

Една от големите драми в Афганистан е, че народът не гласува, а талибаните превзеха страната

Николай Младенов за поуките от 11 септември | StandartNews.com

"Атаките на 11 септември е един момент, който никой няма да забрави къде се е намирал, ако го е преживял", каза пред БНР Николай Младенов - бивш министър на външните работи и на отбраната, бивш специален пратеник на генералния секретар на ООН за Ирак и специален координатор за близкоизточния мирен процес, сега част от мозъчния тръст Вашингтонски институт за близкоизточна политика:

"Дойдох си от Ню Йорк може би 48 часа преди това да се случи и бях в Народното събрание, когато дойде новината за атентата. Когато някой ни каза, че самолет е ударил Световния център всички си помислихме, че малък самолет по погрешка се е ударил. След това влезе друг човек в парламентарната група и каза: Америка е нападната. И тогава , след като включихме телевизорите и започнахме да гледаме, първата ни мисъл беше, че започва един нов период в световната история, който променя всичко", разказа в "Събота 150" Младенов.

"И така стана впоследствие. Какво място е светът сега? Труден въпрос – преди 11 септември всички живеехме в заблудата, че подобен тип атентати не могат да се случат. Че всичко което сме постигнали е без алтернатива – като демократични свободи и прочее. 11 септември показа, че има части от света, групи, за които животът има различни ценности от нашите. Ние с право трябва да отстояваме нашите ценности малко по-добре, но и да помагаме на онези хора по света, които искат да постигнат нашият начин на живот, каза Млазевов..

На 11 септември 2001 година Съединените щати бяха поразени от враг, който дотогава смятаха за периферен. Америка беше на върха на могъществото си - свръхсила без конкуренция след края на Студената война и краха на Съветския съюз. "Ал Кайда" обаче удари центъра на американската военна мощ - Пентагона, и този на финансовото могъщество на Съединените щати - Ню Йорк. Свръхсилата реагира според очакванията. Президентът Буш обяви война на терористите, активира Член 5 от Северноатлантическия договор и удари талибаните и "Ал Кайда" в Афганистан, припомни екс външният министър.

Последваха обаче поредица от грешки, които биха могли да се обобщят като надценяване от страна на Съединените щати на способностите им и бавен и труден процес на осъзнаване на границите на капацитета им да оформят света както те искат. Изтеглянето от Афганистан е в известен смисъл събитие със същата тежест като терористичните атаки от 2001-а. Америка пак преоформя международното положение, дабива Младенов.

Той смята още, че стартовата позиция сега е неблагоприятна - международният й престиж е доста накърнен от начина, по който се развиха събитията в Афганистан. Европейските съюзници са притеснени, геополитическите противници са окуражени, защото пред тях са зейнали празнини, които чакат да бъдат запълнени. В Близкия изток например.

Една от най-големите драми в Афганистан след американското изтегляне е, че реално афганистанският народ не гласува, той не избра талибаните да дойдат на власт, те завзеха властта", каза още Николай Младенов. По думите му войната срещу джихадисткия терор в световен мащаб може би е вечна:

Може би в първите месеци след 11 септември никой не е очаквал, че американската атака по Афганистан ще доведе до едно 20 годишно ангажиране с тази държава. Постепенно през всеки следващ етап се наслагваха все нови и нови цели на мисиите в Афганистан, впоследствие и в Ирак. И лека-полека тези мисии станаха трудни за управление., посочи още Младенов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай