Невиждано досега в Германия! От какъв пол ще са новите министри

Новият канцлер Олаф Шолц се определи като феминист

Невиждано досега в Германия! От какъв пол ще са новите министри | StandartNews.com

Олаф Шолц, който трябва тази седмица да наследи Ангела Меркел като германски канцлер, обяви първото правителство на страната с равен брой жени и мъже.

Дамите дори поемат ключовите министерства в сферата на сигурността, съобщи Франс прес. Равенството е важно за мен и ето защо от 16 министри ще има осем мъже и осем жени", отбеляза Шолц, който определя себе си като "феминист".

Зелените, партньори в предстоящото коалиционно правителство, посочиха съпредседателката си Аналена Бербок за външен министър. Кристин Ламбрехт от СДП, досега министър на правосъдието, пъл ще поеме министерството на отбраната.

"Всички чуждестранни мисии ще бъдат непрекъснато преразглеждани", настоя Ламбрехт пред репортери след поражението на НАТО в Афганистан, като призова всяка операция да има "ясна стратегия за излизане". Депутатката Нанси Фаезер ще стане първата жена министър на вътрешните работи на Германия, изтъквайки, че нейният основен приоритет ще бъде справянето с "най-голямата заплаха за страната: десния екстремизъм" след поредица от кръвопролитни крайнодесни атаки.

Социалдемократическата партия на Шолц спечели парламентарните избори на 26 септември, а миналия месец сключи споразумение за сформиране на коалиция със Зелените и подкрепящите бизнеса Свободни демократи. Очаква се кабинетът да бъде официално избран от парламента в сряда.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай