Необичайно горещо място на Антарктида

Ледът на дъното на ледника Ширази в Източна Антарктида се топи с изненадващо висока скорост

Необичайно горещо място на Антарктида | StandartNews.com

Японски учени откриха, че ледът на дъното на ледника Ширази в Източна Антарктида се топи с изненадващо висока скорост.

Резултатите от изследването на причината за това явление са публикувани в списанието Nature Communications. Това станало по време на 58-ата японска антарктическа експедиция на борда на ледоразбивача Ширази.

През януари и февруари 2017 г. изследователите имаха рядка възможност да проведат морски наблюдения на върха на ледника Ширази. Тогава ледоразбивачът им успя да проникне в замръзналия залив Лютцов-Холм, в който се намира ледникът, разказва БГНЕС.

Учените са събрали данни за температурата на водата, солеността и нивата на кислород в 31 точки. Комбинирайки тази информация с радарни наблюдения на ледника, течения и ветрове в района, те изградиха модел на циркулация на океана под ледника.

"Нашите наблюдения показват, че непосредствено под ледника Ширази ледът се топи със скорост 7-16 метра годишно", казва ръководителят на проучването, доцентът от Института по науки Дайсуке Хирано, цитиран в съобщение за пресата от Университета в Хокайдо. Скоростта на топене надминава тази под ледения шелф на Тотън, за който се смяташе, че има най-високата скорост на топене в Източна Антарктида - 10-11 метра годишно. "

Оказа се, че причината за необичайното явление е постоянният поток на топла вода в основата на ледника от залива Лютцов-Холм. Топлата вода се движи по дълбока подводна долина и след това се издига до основата на ледника, загрява леда отдолу и след това изтича изпод ледника.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай