Немците в еуфория от ваксините

Две трети искат да се ваксинират

Немците в еуфория от ваксините | StandartNews.com

Две трети от населението на Германия иска да се ваксинира срещу причиняваното от коронавируса заболяване COVID-19, сочи допитване на "ЮГав" (YouGov), поръчано от ДПА.

Около 32 процента от запитаните са казали, че искат да се ваксинират възможно най-скоро, а други 33 процента също са изразили желание да се ваксинират, но искат да изчакат, за да видят как действат ваксините на хората. Към 19 на сто от анкетираните не желаят да се ваксинират, а 16 процента още не са решили дали да го направят.

Повече от половината участници в допитването (57 процента) са изразили тревога от възможни странични ефекти на ваксините и само една трета са казали, че нямат подобни безпокойства.

Германия планира да започне ваксинирането на 27 декември, като приоритет ще имат хората на възраст от 80 години нагоре и онези, които живеят или работят в домове за стари хора.

Според допитването по-възрастните хора са по-нетърпеливи да се ваксинират - 71 на сто от германците на възраст над 55 години искат да го направят, докато при тези на 18 до 24 години делът е 54 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай