Не е за вярване защо падна самолетът АН -28

Керосинът бил некачествен

Не е за вярване защо падна самолетът АН -28 | StandartNews.com

Най-вероятната причина за отказа на двигателите на самолета Ан-28, който кацна аварийно в Сибир, не е техническа неизправност на машината, а неправилно съхранение на авиационното горива, предава РЕН ТВ.

Когато се нарушават мерките за съхранение на авиокеросина,  в него попада влага от атмосферата и водата блокира двигателите.

Защо обаче никой не е взел предварително проба от горивото? Оказва се, че в по-малките авиации това е често срещано. След полета от Кедрово до Томск обаче инструкциите се очаква да се променят.  В момента се прави щателна проверка на керосина в двигателя, а експертизата ще бъде изпратена в Москва.

Някои пилоти обаче твърдят, че има и друга по-малко вероятна причина. Тя е свърз0ана с блокиране на двигателя заради екстремални климатични условия, но тази версия тепърва ще се обсъжда.

Засега пилотът - Анатоли Притков, управдлявал машината, отказва коментар.

Той обаче вече е герой в Русия след като двата двигатели отказаха по време на полета, а малко по-късно той изчезна от радарите. 

Въпреки тайгата, пилотът намери къде да кацне и без да губи самооблагадание приземи машината.

В екстремалното кацане само той си счупи крака, един бе закаран в болница, но всички пътници и екипажа са без драскотина.

Щастлива случайност, прекрасен пилот, така руските му колеги коментираха трудния край на полета. Според тях шансовете в тайгата са били не повече от 30 процента.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай