Назрява скандал в Кипър

Турският кораб Phortistis е започнал сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър

Назрява скандал в Кипър | StandartNews.com

Съветът за национална сигурност на Гърция се събра днес на извънредна среща, председателствана от премиера Алексис Ципрас, заради ситуацията в Източното Средиземноморие. На срещата ще бъде направена оценка на ситуацията и ще бъдат координирани действията на Атина по отношение на турските сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър.

По-рано представител на кипърското правителство, отговаряйки на въпрос дали турският кораб Phortistis е започнал сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър на запад от остров Пафос, обяви, че правителството разполага с информация за това, но той не е в състояние да го потвърди. „Никозия разполага с информация за транспортирането на материали и оборудване, свързани със сондажните действия, но не е в състояние да потвърди тази информация“, казал представителят.

Вестник „Филелефтерос“ пише днес на първа страница, че Република Кипър има сериозни индикации, че Турция е започнала сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър, в западната част на острова. Ставало въпрос за транспортирането на цимент и материали, използвани за целите на сондажа, добавя изданието.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу, позовавайки се на турските действия в Източното Средиземноморие, заяви, че сондажният кораб е започнал работа на запад от Пафос, добавяйки, че втори подобен турски кораб, който първоначално трябваше да отиде в Черно море, се отправя към същия район. В същото интервю турският външен министър изрази мнението, че всичко ще бъде наред и че няма причина за загриженост за Средиземноморието, заявявайки, че „след като правата и интересите на всички са гарантирани от закона и те знаят за сондажа, няма да има проблем“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай