Исторически скандал. Отровни обвинения за Ердоган в Турция

Това било кражба номер едно в историята на страната

Исторически скандал. Отровни обвинения за Ердоган в Турция | StandartNews.com

На 20 декември турската лира просто полудя - първо се срина, в резултат от което 1 долар се разменяше срещу повече от 18 лири, а вечерта на същия ден президентът Ердоган обяви спасителен пакет с мерки, след което през нощта 1 долар струваше вече около 13 лири.

Според турската опозиция това развитие е много съмнително. „Искаме да знаем кой колко валута e купувал и продавал. Кой е спечелил от тези спекулации и кой е бил предварително уведомен за тях“, заяви лидерът на Републиканската народна партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу. Опозиционният лидер говори за „навярно най-голямата кражба в историята на страната“.

А Первин Булдан от прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) подозира, че зад всичко това стои Ердоган: „Вашите спекуланти изкуствено напомпаха долара, а после започнаха масово да разпродават, за да го купят в крайна сметка на много по-ниски цени“.

Тези спекуланти явно са от обкръжението на президентския дворец в Анкара, твърди и икономическият експерт Мустафа Сьонмез. Само там са можели своевременно да знаят какви са плановете на Ердоган.

На 20 декември: след големия срив в курса на лирата много от турците побързаха да обърнат спестяванията си в долари или в евро - само че по много неблагоприятен за тях курс на лирата.

„Хората масово изгубиха спестяванията си, мнозина дори посегнаха на живота си. Народът се доверяваше на Ердоган. Преди това той беше казал, че ще продължи да снижава лихвите, защото залагал на експорта, а не толкова на курса на лирата.

И изведнъж напълно неочаквано за всички още в същата нощ, след края на борсовия ден, той извади този коз от ръкава си“, казва Айкут Ердогду от опозиционната CHP.

Кризата постави Ердоган под огромен натиск. Допитвания от декември сочат, че популярността му е спаднала до 30%. На президентските избори през 2018 той все още се ползваше с над 52% доверие.

На този фон опозиционната CHP съзира шанс да свали Ердоган от власт. Едно ново правителство би имало по-добри условия за работа, независимо от огромните икономически трудности, смята експертът Сьонмез.

Според него тези трудности се дължат не толкова на структурата на турската икономика, колкото на политическите амбиции на Ердоган, който управлява икономиката както намери за добре и е готов на всичко, за да опази властта си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай