Най-важното от речта на Урсула фон дер Лайен

Ето на какво наблегна тя

Най-важното от речта на Урсула фон дер Лайен | StandartNews.com

Политическият климат се промени изключително много оттогава, като европейците се борят с икономическите и здравни последици от пандемията от коронавирус, отбелязва "Политико".

Лидерът на Комисията призова европейците да останат спокойни и да се доверят на Брюксел.

"Ние превърнахме страха и разделението между страните членки в доверие към нашия Съюз, показахме, че това е възможно, и това е възможно, когато се доверяваме един на друг и се доверяваме на европейските институции", отбеляза  Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен обяви, че здравната криза изисква нови здравни политики. Германският политик подкрепи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и създаване на Европейски орган за биомедицински изследвания и развитие като този в САЩ. Тя също обяви планове за голяма среща на върха за световното здравеопазване в Италия следващата година, когато европейската държава е председател на Г-20.

Призова за стратегически запаси заради зависимостта от веригата на доставки, предимно фармацевтични стоки.

Председателят на Европейската комисия защити плана си за установяване на "работна рамка за минимални заплати" в ЕС.

"Всеки трябва да има достъп до минимална заплата", каза бившият министър на труда на Германия.

Председателят на Европейската комисия потвърди нов план за емисиите. "Европейската комисия предлага увеличаване на целите 2030 за намаляване на емисиите до най-малко 55%", съобщи тя.

Фон дер Лайен е убедена, че пандемията е ускорила дигиталните иновации, обявявайки, че "следващото десетилетие трябва да бъде цифровото десетилетие на Европа".

Фон дер Лайен каза, че във времена на криза Европа не се е обърнала към "Европа първа" или "самообслужаща пропаганда". Тя подчерта, че Старият континент ръководи глобалния отговор с агенции като Световната здравна организация.

"Китай е преговарящ партньор, икономически конкурент и системен съперник. Отношенията между ЕС и Китай едновременно са едни от най-важните стратегически и едни от най-предизвикателните", предупреди тя. Тя също отбеляза, че Китай трябва да направи повече в борбата с климатичните промени и да се превърне във водещ пример.

Казах, че отравянето на Алексей Навални не е единичен случай. Този модел не е променен, изтъкна тя, като има предвид руските атаки с отрова, намеса в изборите и други действия.

По отношение на Турция тя коментира, че опитите за сплашване на съседи от страна на Анкара не са оправдани.

За Брекзит и Доналд Тръмп Урсула фон дер Лайен заяви, че "ние се нуждаем от ново начало със стари приятели от двете страни на Атлантика и от двете страни на Английския канал".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай