Навални остава месец в ареста, зове за протести

Причината е, че не е спазил условията за регистрация в полицейското

Навални остава месец в ареста, зове за протести | StandartNews.com

 

Съдът в московската област Химки остави в ареста опозиционният лидер Алексей Навални за 30 денонощия - до 15 февруари. Това съобщи в Twitter адвокатът му Вадим Кобзев. Заседанието на съда се е провело в полицейското отделение на Химки.

Дали условната му присъда ще бъде заменена с реална ще решава съдът на 29 януари.

Причината за ареста е, по думите на прокурорите, че лидерът на опозицията не е изпълнил задължението да се регистрира в полицията не по-малко от два пъти месечно. През 2020 година той "систематично и неоднократно" нарушил условията на изпитателния срок. Отчетено било, че Навални се лекува от отравяне с новичок в берлинска болница, но той не е явил и след като е бил изписан от нея.

Той уведомил властите, че се възстановява в хотел в Германия, но не е представил документи за лечението. Тъй като от септември те нямали данни за местонахождението му, през ноември е започнало издирване, а на 29 декември публично са го обявили. Прокурорите заявили, че са длъжни да предприемат всички действия по задържането му заради нарушения до решението на съда дали ще се замени условната му присъда с реална.

Снощи Навални бе задържан на летище „Шереметиево“ при връщането си от Германия. Той заяви, че ще се бори за свободата си, а десетки негови симпатизанти бяха арестувани на летище „Внуково“, където се очакваше да кацне.

По време на полета обаче станало ясно, че има техническа повреда със самолет на пистата и това наложило кацане на друго летище в Москва. Приближените на Навални побързаха да укорят властите, че се страхуват той да се види със симпатизантите.

След кацането му бе отведен до най-близкото полицейско управление в района на летището. Това е град Химки.

Навални призова симпатизантите си на протести. Не се страхувайте, излезте на улицата не заради мен, а заради вашето бъдеще, заяви опозиционерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай