Национален траур в Полша за убития кмет на Гданск

Жителите на Гданск почетоха паметта на Адамович, като поставиха цветя и свещи на мястото, където беше намушкан с нож...

Национален траур в Полша за убития кмет на Гданск | StandartNews.com

Полският президент Анджей Дуда ще обяви национален ден на траур в страната във връзка с убийството на кмета на Гданск Павел Адамович.

Междувременно хиляди излязоха снощи на протест срещу насилието в Полша. Жителите на Гданск почетоха паметта на Адамович, като поставиха цветя и свещи на мястото, където беше намушкан с нож. Много хора се събраха на траурни церемонии в Познан и Варшава.

"Решихме, че денят на траур ще бъде на погребението, семейството ще го определи", каза президентът. Засега датата на погребението не е определена, съобщи ТАСС. Президентът също така информира за решението си да се откаже от марша срещу насилието и омразата в Гданск във вторник, което беше инициирано от държавния глава сутринта преди да умре Адамович, информира БГНЕС. "Враждебността и насилието донесоха трагични последствия и болка. Не можем да се примирим с това", писа Дуда в Туитър по-рано, като добави, че е солидарен "в болката и молитвата с неговите близки, приятели, с всички хора с добра воля".

Кметът на Варшава Рафал Тшашковски от своя страна реши да обяви тридневен траур в столицата (от 15 до 17 януари) в памет на починалия си колега от Гданск.

Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, предаде ТАСС.

Лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав Качински изрази "дълбока болка" от смъртта на опозиционния кмет на Гданск. "Солидарен със семейството (на Адамович) и искам да изразя дълбоко съжаление за смъртта на вашия съпруг, баща и брат", каза от негово име говорителка на партията "Право и справедливост".

Председателят на Европейския съвет, бившият полски премиер Доналд Туск, също осъди убийството и каза, че ще присъства на погребението на кмета на Гданск. Туск написа в Туитър, че е изгубил свой добър приятел, европеец и човек, посветен на Солидарност и на свободата.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви, че е дълбоко натъжен. Няма място за насилие в демократичните общества, добави той в официално изявление.

Непосредствено преди новината за смъртта на Адамович председателят на Европейския парламент Антонио Таяни написа, че мислите и молитвите му са с пострадалия.

Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол призова по повод смъртоносното нападение омразата да не побеждава демокрацията. Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Удо Булман отбеляза, че приживе Адамович е проявил смелост в защитата на човешките права, включително на правата на мигрантите и на хората с необичайна сексуалност. Европа, Полша и Гданск изгубиха голям демократ, добави Булман.

Адамович почина в болницата днес, след като в неделя вечерта получи прободни рани от 27-годишен жител на Гданск, освободен от затвора преди няколко седмици, където прекарал пет години за обир на банки. Убиецът, идентифициран като Стефан В., успял да проникне до сцената, използвайки журналистическа карта. Той бе задържан от охраната веднага след престъплението, а след това предаден на полицията. Мъжът каза, че е извършил атаката в отмъщение към бившата управляваща партия "Гражданска платформа", сега в опозиция, защото по време на нейното управление е бил "несправедливо" обвинен и осъден.

Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 г., но последния път се кандидатира като независим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай