НАТО създава космически център

Общата цел е защита на съюзническите космически системи

НАТО създава космически център | StandartNews.com

Министрите на отбраната на НАТО официално се съгласиха да стартират нов космически център във военната база „Рамщайн“ в Германия, където вероятно ще бъде добавен още персонал, тъй като се стремят да защитят по-добре военните активи в орбита.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че космическият център, който попада под въздушното командване на НАТО в „Рамщайн“, ще координира космическите дейности и ще споделя комуникация и сателитни изображения с държавите-членки.

Той не уточни кога центърът ще заработи.

Общата цел е „защита на съюзническите космически системи чрез споделяне на информация за потенциални заплахи“, каза Столтенберг.

Министърът на отбраната Марк Еспер и други министри на отбраната на страните от алианса се срещнаха на виртуалното двудневно заседание, основно фокусирано върху повишаването на сигурността на чувствителната инфраструктура - в космоса и под морето.

"Предизвикателството е сериозно и нараства", каза Столтенберг, добавяйки, че новият център ще надгражда способностите, които вече са въведени във въздушното командване на НАТО. Не е ясно колко персонал ще бъде добавен към мисията.

Космическите операции придобиха по-голямо значение за САЩ, които са загрижени за способността на Русия и Китай да заглушават GPS сателитите за комуникация или да използват наземни ракети, които могат да прихващат и унищожават сателитите.

Междувременно има и други уязвими места като подводните кабелни мрежи. През последните години военните служители отбелязват засилена руска подводна активност.

Столтенберг не се обърна специално към Русия, но заяви, че съюзниците разглеждат по-отблизо сигурността на подводните мрежи. Кабелите предават по-голямата част от глобалните комуникационни данни, на което международните пазари разчитат много, каза Столтенберг.

Множеството кабели са частна собственост, но местоположението им е публично известно, което „ги прави потенциално уязвими“, каза Столтенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай