Наследникът на "Хъбъл" излетя. Какво ще покаже мощният телескоп?

Това е една от най-сложните мисии, които е НАСА е осъществявала

Наследникът на "Хъбъл" излетя. Какво ще покаже мощният телескоп? | StandartNews.com

Ракета-носител „Ариана 5“ излетя от космодрума Куру във Френска Гвиана с най-новия космически телескоп „Джеймс Уеб“.

Стартът се състоя в 14:21 ч българско време, а ракетата изведе в орбита най-мощния създаван досега инфрачервен телескоп.

Космическата обсерватория на стойност около 10 млрд. долара е разработена от повече от 10 държави в продължение на 20 години. Това е една от най-сложните мисии, които е НАСА е осъществявала.

След отделянето си от ракетата-носител космическият апарат постепенно ще започне да се разгръща. Това ще продължи 29 дни. Най-трудно ще бъде разгръщането на основното огледало и топлинния щит на „Джеймс Уеб“, който трябва да защитава обсерваторията от излъчванията на Земята, Луната и Слънцето.

Новият телескоп е 100 пъти по-силен от „Хъбъл“. Очаква се първите научни данни от „Джеймс Уеб“ да бъдат достъпни за изследователите половин година след старта.

„Хъбъл“ е планетарна история, а "Джеймс Уеб" - технологично чудо. 18-те му шестоъгълни огледала са направени от добре понасящия разликите в температурите в космоса берилий. Той е покрит със злато, тъй като златото отразява много добре инфрачервените вълни на спектъра.

Освен това „Джеймс Уеб“ има резервни системи, защото няма да може да бъде ремонтиран, а целта е да работи поне десет години с опция да бъде ползван 40.

Рафаел Шеврие от „Ариана спейс“, компанията, която изстреля телескопа, казва, че мисията е важна.

„Ракетата го извежда в космоса, а после телескопът се катапултира. Колкото по далеч можем да изстреляме „Джеймс Уеб: толкова повече гориво ще може да спести телескопът, за да достигне до орбитата си сам и колкото повече спестява, толкова повече ще може да използва това гориво за извършване на измервания. За влизането му в орбита ще му трябват 29 дни. Този телескоп е надеждата и мечтата на над 10 хиляди души от 17 различни държави“, обяснява Шеврие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай