Напрежението расте! Путин трупа войски срещу Украйна

НАТО предупреждава Русия за сериозни последици

Напрежението расте! Путин трупа войски срещу Украйна | StandartNews.com

За "много тревожни" данни за струпване на руски войски на границата с Украийна предупреди Върховният представител по външната политика и сигурността в ЕС Жозеп Борел.

„Изглежда, че след последните военни учения на границата, руските войски са се оттеглили, но са оставили значителна военна логистика, така че да могат да се разгърнат бързо, тъй като тежките машини са налице“, коментира той по време на среща на външните министри на ЕС. По-рано украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Русия може бързо да задейства струпаните по границата с Украйна свои войски и техника. Той не изключи всякакви възможности за действие от нейна страна, включително военни. Столтенберг изтъкна, че от НАТО внимателно следят ситуацията и предупреди, че всяка следваща провокация или агресия ще има сериозни последици.

Междувременно заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр обяви, че западното разузнаване предполага „висока вероятност от дестабилизация“ от Русия през идващата зима. По думите ѝ заключенията на съюзниците "се основават не само на данни за броя на руските войски по украинската граница". Смята се, че Вашингтон разполага с допълнителна разузнавателна информация за намеренията на руския лидер Владимир Путин.

Киев изчислява, че Русия е разположила до 114 000 войници на север, изток и юг от Украйна, от които около 92 000 са сухопътни сили, а останалите са от ВВС и ВМС, каза началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов, цитиран от "Файненшъл таймс". Вашингтон все още не е формирал окончателно мнение за намеренията на Путин въз основа на различни оценки за руската заплаха за Украйна, твърдят информирани източници на изданието. В същото време САЩ се опасяват, че последните движения са по-сериозни от подобни маневри миналата пролет, когато Москва съсредоточи подобни сили по границите като част от непланирани учения.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай