Напрежение. Ракети летят към Ерусалим!

Минути, след като изтече ултиматума

Напрежение. Ракети летят към Ерусалим! | StandartNews.com

Сирени за ракетна тревога отекнаха в Ерусалим и бяха чути няколко експлозии. Това стана минути, след като изтече ултиматумът на управляващата Газа групировка "Хамас" към Израел да изтегли силите си от две горещи точки на напрежение в града, предаде Ройтерс.

Няма сведения за жертви и разрушения.

Хамас пое отговорност за ракетно нападение срещу Ерусалим и заяви, че то е в отговор на израелските "престъпления и агресия", предаде Асошиейтед прес.

Хамас дава на Израел "срок до 18 ч. тази вечер (понеделник, 15.00 ч. по Гринуич, бел. АФП), за да изтегли войниците си" от Храмовия хълм и квартал Шейх Джарах в Източен Ерусалим, предупреди в кратко комюнике говорителят на военното крило от движението, като спомена за удари, ако израелските власти откажат. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обаче обвини световните медии, че отразяват в изопачен вид събитията в Източен Ерусалим, където от миналата седмица продължават безредици и сблъсъци между израелски полицаи и палестинци, предаде ТАСС.

"Сега тече противопоставяне в самото сърце на Ерусалим. Тук няма нищо ново, това е борба между нетолерантността и толерантността, между насилието, което е в разрез със закона, и закона и правния ред", продължи премиерът.

По данни на палестински медици най-малко 278 палестинци са пострадали тази сутрин при сблъсъци с израелската полиция в Стария град на Ерусалим. Стотици палестинци са ранени вече при сблъсъците с израелски полицаи в Източен Ерусалим, започнали миналата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай