Американците масово се втурнаха да гласуват

За президентски избори вече гласуват по пощата

Американците масово се втурнаха да гласуват | StandartNews.com

Гласоподавателите в САЩ за президентски избори вече гласуват по пощата или отиват в центрове за ранно гласуване преди изборите на 3 ноември. В предварителното гласуване са участвали повече от 34 млн. избиратели.

Всяка бюлетина се оглежда, за да се провери дали изборът е правилно маркиран, дали има подпис на гласоподавателя и всичко друго е наред. В годината на пандемията от коронавируса много щати улесниха гласуването по пощата.

Докато основните президентски кампании на президента Доналд Тръмп и бившият вицепрезидент Джо Байдън правят своя последен натиск за подкрепа, служителите по сигурността на изборите все повече бият тревога - че този изборен ден няма да бъде подобен на всеки друг в скорошна история.

Поради пандемията от коронавирус, някои експерти прогнозират, че около 80 милиона души в САЩ ще гласуват по пощата за изборите през ноември, в сравнение с около 33 милиона души (гласували по пощата или гласували отсъстващи) на последните президентски избори през 2016 г.

„Имайте малко търпение“, каза Кристофър Кребс, директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA), по време на дискусия. „Това вероятно ще отнеме повече време, да се преброят гласовете.“

Но ако изборните служители все още преброяват бюлетините на 4 ноември, това ще бъде първият път след президентските избори през 2000 г., когато американците ще трябва да изчакат известно време, преди да разберат кой печели. Същата година президентът Джордж Буш победи след продължителен съдебен процес, включващ преброяване в щата Флорида.

Добавянето към потенциала за объркване на резултатите от изборите е вероятността самите резултати, дори след като бъдат сертифицирани, да бъдат оспорени. Служителите на държавни и местни избори вече се подготвят за потенциални съдебни дела.

Данните от Федералната избирателна комисия показват, че както кампанията на Тръмп, така и Байдън харчат стотици хиляди долари за адвокати в подготовка за очакваната съдебна битка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай